Lennart Salemink uit Amsterdam werkt momenteel bij het Ministerie van I&W, als Hoofd van de afdeling Voertuigen en Digitale Infrastructuur. Daarnaast is hij al jaren actief voor de VVD, als bestuurslid, als campagnevoerder en als trainer. Binnenkort hoopt hij aan de slag te gaan als Europarlementariër. Hoe kijkt hij naar Public Affairs? En hoe kan PA helpen bij beleidsvorming? Een gesprek.
Wat is voor jou de meerwaarde van PA?
Als politicus is het van belang dat je veel mensen spreekt en probeert te snappen wat ze vinden, voordat je beleid maakt. PA helpt daarbij. Door regelmatig met belangenbehartigers in gesprek te gaan, krijg ik een beeld van wat de organisaties die ze vertegenwoordigen willen bereiken. En of bestaande of nieuwe regelgeving daarbij helpt – of juist niet. Voordat je regels uitvaardigt, moet je snappen hoe ze in de praktijk uitwerken.
Je staat op de vierde plek van de kandidatenlijst van de VVD voor de komende EP-verkiezingen. Hoe wil je je als Parlementslid verhouden tot de Public Affairs?
Europa heeft veel regels gemaakt. Over privacy en over klimaatdoelen bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar er wordt weinig nagedacht over hoe bedrijven en ondernemers die doelen kunnen halen. Natuurlijk is zo’n duurzaamheidsslag goedbedoeld, maar hoe moet je die als bedrijf maken? Dat vertelt men er vaak niet bij.
Laat ik een voorbeeld noemen. Ik was twee dagen geleden op werkbezoek bij de wereldmarktleider in natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo’n bedrijf doet precies wat je wilt; het verduurzaamt de markt voor bestrijdingsmiddelen, er wordt geld mee verdiend, 3.000 mensen hebben er een baan. Toch werken hier de Europese regels vaak tegen in plaats van mee. Als je een product op de markt wil brengen in de EU ben je zo 8 tot 10 jaar bezig. Zo lang duurt het proces van goedkeuring. In de VS duurt het maar 2 tot 3 jaar. Daar hoef je namelijk alleen maar te bewijzen dat een product veilig is; in Europa moet je ook bewijzen dat het werkt.
Het is maar een voorbeeld, en er zijn meer bedrijven die tegen dit soort belemmeringen aanlopen. We moeten vanuit Brussel regels en instrumenten zo maken dat je de goede dingen ook echt kunt doen. Doen we dat niet, dan duurt bijvoorbeeld zo’n duurzaamheidsslag veel langer. En ondertussen vertrekken bedrijven en sectoren naar elders. Dat moeten we allemaal niet willen.
Wat is er wat jou betreft nodig om sectoren hier te houden?
De EU moet ‘strategische autonomie’ krijgen. Dat is een ingewikkelde term voor: vaststellen welke sectoren we hier willen houden of nodig hebben, en daar dan je beleid op afstemmen. We zien dat dat steeds meer op de agenda komt.
De defensiesector is een goed voorbeeld. Defensie staat bovenaan de agenda en EU-landen beginnen er flink in te investeren. Dan is het jammer dat driekwart van de defensiespullen die we nodig hebben van buiten de EU komt. We moeten sectoren naar ons toehalen, in plaats van ze weg te jagen met nog strengere regels. Normen en standaarden zijn heel belangrijk, maar je kunt ze alleen halen door samen op te trekken met het bedrijfsleven.
Heb je nog een oproep voor de leden van BVPA?
Mijn oproep zou zijn: weet ons te vinden! Zorg ervoor dat we niet alleen maar in Brussel zitten. Dat we regelmatig op werkbezoek gaan, ook na de campagne. Zodat we snappen wat het effect is van de regels die we maken in Brussel. Het echte werk voor de bedrijven begint pas nadat de regels zijn gemaakt; laat dat zien! Dat helpt ons om beter beleid te maken.