Op dit moment wordt in de Bondsdag de laatste hand gelegd aan een wetsvoorstel dat naast een gedragscode een registratieverplichting regelt voor belangenvertegenwoordigers bij de Bondsdag (“lobbyregister”). Eerdere pogingen sinds 2017 van Die Linke voor regulering mislukten, maar de recente Philipp Amthor-kwestie plaatste het politieke midden voor het blok. Overtredingen van de registratieverplichting zouden volgens het wetsontwerp kunnen worden bestraft met boetes tot 50.000 euro. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt belast met de uitvoering.
Volgens het wetsontwerp wordt belangenbehartiging gedefinieerd als een taak die "regelmatig wordt uitgevoerd, bedoeld is om lang mee te gaan, plaatsvindt voor derden of als er in de afgelopen drie maanden meer dan 50 verschillende contacten met belangenvertegenwoordiging zijn geïnitieerd". Organisaties en bedrijven die regelmatig belangen vertegenwoordigen bij de Bondsdag, haar leden, parlementaire fracties of fracties, moeten volgens het ontwerp worden opgenomen in een openbaar toegankelijk register die wordt bijgehouden door de Bondsdag. Een soort zwarte lijst van lobbyisten. Op dit moment is er overigens een vrijwillige lijst van zo’n 2.400 personen op de website van de Bondsdag.
Relevante gegevens over organisaties en bedrijven, hun activiteiten, namen en adressen van hun topvertegenwoordigers, informatie over klanten en de jaarlijkse lobbykosten zonder personeelskosten en de subsidies en donaties boven 20.000 euro moeten in het register worden gepubliceerd. En opmerkelijk: Overeenkomsten die voorzien in "resultaatsvergoedingen" voor lobbyisten zijn "niet toelaatbaar".
Verzoekschriften, lokale organisaties, sprekers op openbare hoorzittingen en natuurlijke personen die uitsluitend persoonlijke belangen nastreven, worden vrijgesteld van de registratieverplichting. Dit moet ook gelden voor de belangenbehartiging in het kader van het uitoefenen van een openbaar ambt of in het kader van het verstrekken van juridisch advies aan een derde. Daarom worden advocaten en juristen buiten beschouwing gelaten wanneer zij hun activiteit als juridisch advies omschrijven.
Het wetsontwerp van CDU/CSU en de SPD voor een centraal lobbyregister stuit beperkt op kritiek. In een open brief van de krachtige NGO Lobbycontrol wordt onder meer kritiek geuit op de gegevens die in het register moeten worden vermeld. "Om te kunnen beoordelen in hoeverre er lobbywerk wordt verricht, is het ook nodig om de specifieke doelen en activiteiten (bijv. Bijeenkomsten, correspondentie, telefoontjes) en het betreffende doel te publiceren", aldus de brief. "Zonder deze details blijft lobbyen een donkere kamer."
Tot dusver blijft het ontwerp beperkt tot regulering van het lobbywerk in de Bondsdag en strekt niet uit tot afspraken in het Bundeskanzleramt of de ministeries. Dat laatste kan wel gebeuren als na een eerste behandeling de Bondsregering het ontwerp overneemt.