Hieronder zijn de belangrijkste onderdelen van het advies van de Raad van State samengevat:
Samenhang
De RvS vindt dat de wet deel moet uitmaken van breder integriteitsbeleid. De Raad vraagt daarom om aandacht voor morele waarden, en waakt voor juridisering waar dit wetsvoorstel aan dreigt bij te dragen.
Rechtspositie
Naast een adviescollege dat kritisch naar nieuwe functies kijkt, is eerder het wachtgeld versoberd en een sollicitatieplicht ingevoerd. Het wetsvoorstel zou nog te weinig ingaan op hoe deze zaken zich verhouden tot de rechtspositie van de gewezen minister of staatssecretaris.
Bijzondere verantwoordelijkheid
De RvS kan zich zonder meer vinden in het lobby- en draaideurverbod. Ook na hun aftreden hebben bewindspersonen immers een bijzondere verantwoordelijkheid.
Contraproductief
Verdere juridisering door een voorgenomen rol en oordeel van adviescollege ziet de RvS niet zitten. Die rol zou, zo luidt het advies, beter ingevuld kunnen worden door de minister-president die een centrale rol in integriteitsbeleid heeft én verantwoording kan afleggen aan het parlement.
Vervolg
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties gaat het advies nu bestuderen. Ze zal met het advies aan de slag gaan. De BVPA is voorstander van duidelijker wetgeving omtrent integriteit. De vereniging vindt het belangrijk dat in brede zin wordt gekeken naar maatregelen die werkelijk effectief zijn. Het pleidooi van de Raad van State voor meer aandacht en een brede discussie over integriteitsbeleid binnen de overheid ondersteunt de vereniging daarom van harte.