Op 12 maart vond een Commissiedebat Integriteit openbaar bestuur plaats. Voor onze vereniging is dit een
relevant debat, omdat het in het teken stond van inzicht in invloed bij besluitvorming.
De BVPA is voorstander van transparantie. De vraag is vooral hoe je die het beste bereikt. Wetenschappers Celaesta Braun en Bert Fraussen wijzen er in meerdere onderzoeksrapporten op dat het belangrijk is om niet te veel in instrumenten te denken, maar eerst de doelstellingen van lobbywetgeving voldoende helder te krijgen. Géén enkel instrument an sich is de heilige graal. Of dat nu gaat om het beter benutten van bestaande instrumenten zoals de openbare agenda’s van bewindspersonen, een lobbyparagraaf in wetsvoorstellen of een eventueel nieuw instrument zoals een transparantieregister. Het bestuur deelt die visie en heeft voorafgaand aan het debat het ministerie van BZK en Kamerleden onze visie meegegeven. Hierover is ook een online statement geplaatst over het recente onderzoeksrapport Mozaïek van belangen.
Mede n.a.v meerdere ledenbijeenkomsten binnen de BVPA over lobbywetgeving moeten we constateren dat voldoende aandacht voor de ontvangende kant van de lobby sowieso onmisbaar is. Zonder inzicht in belangenafwegingen aan de kant van de beleidsbepalers, zal écht inzicht in invloed nooit worden gerealiseerd.
Bij het commissiedebat wordt duidelijk dat een aanzienlijk deel van de Kamer aanstuurt op een transparantieregister. Minister Uitermark motiveert net als in de kabinetsreactie op het onderzoeksrapport dat zij het nog te vroeg vindt om een register in te voeren. Ook gaf zij aan in gesprek te gaan met stakeholders. Zij wil eerst de bestaande instrumenten nog beter inzetten. Een tweeminutendebat staat op de planning voor mei. De BVPA volgt de ontwikkelingen nauwlettend en zoekt actief de dialoog met alle stakeholders. Daarbij is stap 1 de checkvraag: wat willen we precies bereiken? Instrumenten zijn volgend.