Door de snelle inzet van digitale alternatieven maken veel gemeenten zich zorgen om de kwaliteit van inspraakprocedures en participatieprocessen. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot in opdracht van het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie. Het onderzoek gaat in op de manieren waarop Nederlandse gemeenten invulling geven aan inspraak en burgerparticipatie tijdens de coronacrisis.
Gemeenten kozen in de afgelopen coronaperiode bij inspraakprocedures en participatieprocessen vooral voor een combinatie tussen online en offline methodes. De nieuwe digitale participatievormen roepen zorgen op over de mate van invloed van inwoners en de uitkomsten van processen. Ingezette alternatieven zouden niet zorgvuldig, zinvol of breed genoeg zijn. Opvallend genoeg zien de onderzoekers deze zorgen met name terug bij kleine en middelgrote gemeenten.
Inspiratiegids Digitale Participatie
Het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie publiceerde daarom een Inspiratiegids Digitale Participatie met tips, praktijkvoorbeelden en een overzicht van digitale tools die digitale participatieprocessen tot een succes maken, juist in deze (corona)tijd.